Συνέντευξη τύπου ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ – Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ για την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/7/2020

Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ ανέλυσαν, σε Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ και της .

Μαζί τους δικηγόροι που ασχολούνται με τη νομική μάχη που διεξάγεται στο για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού.

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος συντονιστής της συνέντευξης Τύπου, Γιώργος Αυγερόπουλος, επισήμανε ότι όλο και περισσότερες πόλεις σε προηγμένες οικονομικά χώρες της Δυτικής ς επιστρέφουν στο μοντέλο δημοσίου ελέγχου των υδάτων.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, σημείωσε πως η ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ αποτελεί χειρότερη εξέλιξη από την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΕΥΔΑΠ. «Η εταιρεία θα εισπράττει τις απαιτήσεις του εργολάβου από τον πολίτη. Σε όποια χώρα μπήκε ιδιώτης στον κύκλο του νερού ανέβηκε η τιμή και έπεσε η ποιότητα. Φανταστείτε τι προβλήματα θα προκαλούσε σήμερα μέσω ς…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, προειδοποίησε πως οι δήμοι κινδυνεύουν να γίνουν όμηροι των εταιρειών ύδρευσης, ενώ ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σαριβαλάσης ανέλυσε την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ από το 2014 που διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ. Τέλος, η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου τόνισε πως «ουσιαστικά το ΣτΕ λέει στο ότι έχετε μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αλλά δεν μεταβιβάζονται. Ο σκοπός του Υπερταμείου δεν μπορεί να ξεπερνά το δικαίωμα της πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό του νερού».

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ