Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Ημερίδα στις 21-3-2016 στο Αμφιθέατρο του Περισσού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η  δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθηιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στη χώρα μας, μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ς. «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», ήταν το βασικό σύνθημα στις που οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία τετραετία όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούσαν την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της σε εργολαβικά συμφέροντα. Τα σχέδια έχουν παγώσει από καιρό όταν το Σ.τ.Ε. είπε το αυτονόητο: ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά για τη σωστή διαχείρισή του, αφού το νερό θεωρείται το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λπ.). Υπάρχει ανάγκη να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα του νερού είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον κοινωνικό ρόλο του νερού αλλά και τη θέση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το αγαθό. 

WATER FOR PEOPLE, WATER BY PEOPLE –  ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΝΕΡΟ ΑΠΟ  ΤΟΝ ΛΑΟ 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό, η ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ διοργανώνει ημερίδα στις 21-3-2016 και ώρα 09:00 στο Αμφιθέατρο του Περισσού (Ωρωπού 156), με θέμα τον ρόλο που είχαν και έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στις εταιρείες νερού και ειδικά της εταιρείας μας, όσο και τα κοινωνικά κινήματα για το νερό στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσα από τις δράσεις τους για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Συμπράττουμε σε αυτή την προσπάθεια ως εργαζόμενοι αλλά και ως ενεργοί πολίτες ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο απώλειας αυτού του πολύτιμου αγαθού από δημόσιο έλεγχο και μετατροπής του σε  «εμπόρευμα».

Προσκαλούμε όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή  όπως και στις δράσεις της Ομοσπονδίας την επόμενη ημέρα Τρίτη 22/3/2016 στη Πλατεία Κοραή ώρα 09:00 και στη συνέχεια στο Ζάππειο από τις 11:00 έως τις 19:00, στην  εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΥΔΑΠ.

Παρακαλούμε για την στήριξη και συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

«Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα».

ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
   
Σινιώρης Γιώργος Κιόσης Χρήστος