Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Το νερό, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2020 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι “το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, να απειλείται από έλλειψη νερού. Η  χώρα μας δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη καθώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 33 χώρες του πλανήτη που είναι πολύ πιθανόν έως το 2040 να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς, έχουν το δικαίωμα σε επαρκή, φυσικά προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή παροχή πόσιμου νερού αποδεκτής ποιότητας για προσωπική και οικιακή χρήση, προσωπική & οικιακή υγιεινή, ρούχα, παρασκευή τροφίμων κ.τ.λ.

Προκειμένου να μην «αφεθεί κανείς χωρίς νερό», πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ή παραμεληθεί. Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και η ύπαρξή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το δικαίωμα στο νερό πρέπει να αναγνωρίζεται ως καθολικό δικαίωμα στα νομικά και κανονιστικά πλαίσια και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι σε εκείνους που το χρειάζονται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Μια κοινωνία που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη, οφείλει να διασφαλίσει ότι το νερό θα είναι δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες της.  Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι ως Ομοσπονδία έχουμε προσφύγει στο ΣΤΕ και αναμένουμε την απόφασή του για την ακύρωση της υπαγωγής μας στο Υπερταμείο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο μέχρι τη τελική δικαίωση μας.

Συνάδελφοι η απόλυτη δικαίωση για τις παραπάνω θέσεις μας δυστυχώς ήρθε από το δράμα που βιώνει αυτές τις μέρες ο πλανήτης από την επιδημία του κορονοιού. Τώρα γίνεται αντιληπτό με τον πιο καθαρό τρόπο ότι δεν παίζουμε με τα κοινωνικά αγαθά. Υγεία Νερό κ.λ.π πρέπει να τα προσφέρει το κράτος διότι συνδέονται απόλυτα με την ύπαρξη του ανθρώπου και επιτέλους οι φωνές που μιλάνε για των πάντων  να σωπάσουν οριστικά.

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας
Κορλός Ηλίας Κυρίτσης Δημήτρης