Απόφαση για τον οδικό χάρτη της αντίδρασης των εργαζομένων κατά της εκχώρησης του ΕΥΣ

Αθήνα 4.6.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 

Η ΕΥΔΑΠ από την ίδρυση της (ν. 1068/1980), με την τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει το της, έχει φροντίσει και φροντίζει για την αδιάλειπτη υδροδότηση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, η οποία συνίσταται στα εξής:

  • Την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες (Εύηνος, Μόρνος, Υλίκη, Μαραθώνας και Γεωτρήσεις)
  • την ασφαλή μεταφορά του μέσω των υδραγωγείων, είτε με βαρύτητα είτε μέσω άντλησης,
  • την επεξεργασία του στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ), ώστε να είναι άριστης ποιότητας,
  • την παροχή στους καταναλωτές μέσω του δικτύου ύδρευσης, και έπειτα από τη χρήση του, η παροχή του προς το δίκτυο αποχέτευσης και από εκεί στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), όπου καθαρίζεται και επιστρέφεται καθαρό στο περιβάλλον.

Το σύστημα υδροδότησης  και αποχέτευσης της Αθήνας και του λεκανοπέδιου της Αττικής έμεινε όρθιο για πολλές δεκαετίες και δεν σταμάτησε ούτε στις περιόδους λειψυδρίας, αστοχιών των υδραγωγείων (σήραγγα Γκιώνας 1986, υδραγωγείο Μόρνου το 1988 στην Ζάλτσα και το 2011 στους Ταξιάρχες Βοιωτίας), κορονοϊού κλπ.

Την αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ για την νέα Σύμβαση, ανατρέπει αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τα υπ. αριθμ. οικ. 546 και οικ. 547/19-5-2020 έγγραφα της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) της Γενικής Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου ζητά να γίνουν συμβάσεις μέσω με έργο “Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας”  και ανοίγει το δρόμο για την διαχείριση αποθεμάτων πόσιμου νερού σε ιδιώτες .

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του νερού, δημιουργεί επίσης μεγάλη επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και θέτει σε αβεβαιότητα το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας, που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας.

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι, όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, φτιάχτηκαν με χρήματα από την φορολογία του Ελληνικού λαού. Επιπλέον για τα έργα του Μόρνου έχουν πληρώσει και οι Αθηναίοι μέσω των λογαριασμών.

Η ΕΥΔΑΠ είναι μια Εταιρεία πρότυπο, ανήκει στην βασική  υποδομή του Κράτους και τα θεμέλια της εκτείνονται στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Αρχικά ιδιοκτήτρια όλων των δικτύων και εγκαταστάσεων και από το 1999 (ν. 2744) ιδιοκτήτης των ΜΕΝ, δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και λειτουργός και συντηρητής του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Συναδέλφισσες/-οι,

Μετά τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις το Δ.Σ της Ο.Μ.Ε σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη στις 2.6.2020 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τον οδικό χάρτη της αντίδρασης των εργαζομένων για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτικότερα θα προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  • Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.
  • Ενημέρωση των κομμάτων στην ελληνική βουλή για τις αρνητικές εξελίξεις στο Ε.Υ.Σ
  • Συνάντηση με την διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π
  • Ενημέρωση των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες με δημόσιες συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.
  • Προετοιμασία για
  • Θα εξετασθεί η δυνατότητα δικαστικής προσβολής των αποφάσεων του Υπουργείου καθώς παραβιάζεται και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. 

ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Για το

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 
Κορλός Ηλίας Κυρίτσης Δημήτρης