“Αγανάκτησή και καταγγελία για την μεθοδευμένη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για τα ασφαλιστικά”

Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ εκφράζει την αγανάκτησή της και καταγγέλλει την μεθοδευμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ για τα Ασφαλιστικά που στρέφεται ενάντια όλων των εργαζομένων. 

Για να γίνουμε ποιο σαφείς σας παραθέτουμε το ιστορικό της υπόθεσης:

Όπως γνωρίζετε όλοι, μετά την ψήφιση και εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών του νόμου 4024/2011 η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ σε σύσκεψη με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ταυτόχρονα με τη συνδικαλιστική, αποφάσισε ομόφωνα και την  δικαστική διεκδίκηση.

Αποφασίσθηκε λοιπόν να προχωρήσουμε σε Ασφαλιστικά μέτρα και τακτικές αγωγές το της ΟΜΕ και 2 μέλη από κάθε Σωματείο και  στη συνέχεια εάν υπήρχε θετική έκβαση να ακολουθήσει και το υπόλοιπο προσωπικό.

Από το σύνολο του προσωπικού που προσέφυγε σε ασφαλιστικά είχαμε 2 θετικές αποφάσεις:

  • την 1η  που αφορούσε 40 εργαζομένους εκ των οποίων το της ΟΜΕ και
  • την 2η που αφορούσε 94 εργαζόμενους από τους 650 περίπου που είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά.

Η τότε Διοίκηση Βαρθολομαίου πρότεινε την καταβολή  χρηματικής ποινής  1000 € στον κάθε εργαζόμενο καθώς θεωρούσε προσκομίζοντας και τις ανάλογες νομολογίες ότι είναι μία η παραβίαση του διατακτικού.

Οι 131 από τους 134 εργαζόμενοι αποδεχόμενοι και την άποψη του νομικού τους συμβούλου αποδέχθηκαν την ποινή  επιφυλασσόμενοι για την τακτική τους αγωγή.

Οι 3 εργαζόμενοι διαφοροποιήθηκαν δεν αποδέχθηκαν την ποινή και προχώρησαν σε εκτέλεση του ασφαλιστικού μετά από περίπου 3 χρόνια με αποτέλεσμα το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημά τους και να τους καταβάλει  34.000 €.

Το παράδειγμα τους ακολούθησαν 6 εργαζόμενοι το 2017 και κοινοποίησαν την απόφαση των ασφαλιστικών, η εταιρεία όμως προχώρησε σε ανάκληση και ανακοπή και των υπόλοιπων 125 εργαζομένων που έως τότε δεν είχαν προχωρήσει σε εκτέλεση της απόφασης.

Για ποιο λόγο η νομική υπηρεσία έκανε μια τέτοια ενέργεια; 

Το δικαστήριο δεν δικαίωσε την εταιρεία  έκρινε ότι το είναι σε ισχύ, την υποχρεώνει να σταματήσει να επιβάλλει στους 131 εργαζόμενους τις περικοπές του 4024/11 και  να καταβάλλει την ποινή 1000 € για κάθε μήνα ή αναδρομικά της αποδοχές τους. 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία έδειξε από την έκδοση της απόφασης κάθε καλή διάθεση για συζήτηση ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τη Διοίκηση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων. Δυστυχώς, στην συνεδρίαση την 25.10.2017 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ και ενώ από τις εισηγήσεις και της διαβεβαιώσεις που είχαμε θα οδηγούμασταν σε μία συμβιβαστική λύση έγινε το ακριβώς αντίθετο. 

Επιλέχθηκε να επιβληθεί η χειρότερη λύση που θίγει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Τονίζουμε ότι,

πριν την συνεδρίαση του ΔΣ έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας στον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας δηλώνοντας με σαφήνεια και ρητά – παρουσία και των δύο Εκπροσώπων των Εργαζομένων – ότι η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχτεί απόφαση του ΔΣ που θα επιβαρύνει το υπόλοιπο της Εταιρείας και ότι αυτό θα σήμαινε για εμάς “πόλεμο” γιατί θα δημιουργούσε στο προσωπικό μεγάλη αναστάτωση και προστριβή.

Αναρωτιόμαστε:

  • Ποιοι λειτούργησαν ως δούρειος ίππος προς την Διοίκηση ώστε να δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα Εργασίας;
  • Ποιος ήταν ο ρόλος των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων;

Συναδέλφισες- συνάδελφοι,

Καλούμε τη Διοίκηση  να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να καλέσει την Ομοσπονδία άμεσα σε διάλογο ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. 

Δεν μπορεί και δε πρέπει μια κατάκτηση των εργαζομένων, μια νίκη απέναντι στα μνημόνια, να απαξιώνεται και να χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εσωστρέφεια και ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στην ΕΥΔΑΠ.

Προειδοποιούμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε προβοκατόρικη τοποθέτηση από όπου και αν προέρχεται, ότι κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης της συνοχής των εργαζομένων και του κύρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ θα μας βρει απέναντι και θα απαντήσουμε με κάθε μέσο.

Δηλώνουμε ρητά την επιφύλαξη μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Διοίκηση το κρίσιμο αυτό θέμα και δεν αποδεχόμαστε καμία επίλυση που θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο του προσωπικού, αλλά ούτε είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στη δόλια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που στόχο έχει να παραιτηθούμε από την διεκδίκηση των μισθών για όλο το προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας
Σινιώρης Γιώργος    Κορλός Ηλίας