Ανακοίωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Αθήνα 22 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγμαιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το νερό είναι βασικό συστατικό της ζωής. Το νερό είναι παντού, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην το προσέχουμε, να το θεωρούμε δεδομένο. Έτσι, παρά την σημασία του, αφενός το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αφετέρου βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη και συγκεκριμένα:

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, να απειλείται από έλλειψη νερού. Η  χώρα μας δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη καθώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 33 χώρες του πλανήτη που είναι πολύ πιθανόν έως το 2040 να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στον ευρωπαϊκό χώρο και την ευχερέστερη πρόσβαση σε αυτό όλων και βεβαίως των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων.

Εμείς λοιπόν που ζούμε σε τόπο που προς το παρόν δεν του λείπει το καλής ποιότητας νερό, καθώς η ΕΥΔΑΠ φροντίζει ώστε να το διασφαλίσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παγκοσμίως η πρόσβαση στο νερό δυσκολεύει, η ποιότητά του φθίνει όλο και περισσότερο, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που επιτείνει την κατάσταση.  Η ΕΥΔΑΠ δίνει προτεραιότητα στη σημασία της πρόσβασης στο νερό από όλους, στην υπεύθυνη χρήση του, στη διατήρηση της ποιότητάς του καθώς και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Την ώρα λοιπόν που η διεθνής συγκυρία στο θέμα του νερού είναι εξαιρετικά δυσμενής, στην Ελλάδα υπάρχει μεθόδευση για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (μέσω της ένταξή της στο ), γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την εμπορική εκμετάλλευση του νερού από ιδιώτες με στόχο μόνο το κέρδος και φυσικά θα οδηγήσει στην απώλεια του Δημόσιου  και Κοινωνικού χαρακτήρα που έχει έως σήμερα η Εταιρεία.

Θα πρέπει όλοι να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές τις ενέργειες και να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημά του νερού. Είναι ένα «δώρο» της φύσης, ένα ανθρώπινο δικαίωμα και έτσι θα πρέπει να παραμείνει.

Η είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης, πως το νερό γίνεται δεδομένο μέσα από σκληρή προσπάθεια και υπεύθυνη διαχείριση από όλους, προκειμένου να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ  καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από την οδηγία που καθιστά την πρόσβαση στο νερό και στην αποχέτευση ανθρώπινο δικαίωμα, κατά την έννοια που αποδίδεται σε αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη, να προχωρήσει σε θέσπιση νομοθεσίας για την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως βασικές δημόσιες υπηρεσίες για όλους. 

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος
Σινιώρης Γιώργος

Ο Γεν. Γραμματέας
Κορλός Ηλίας 

Υ.Γ. Για τις δράσεις τις ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ που θα ακολουθήσουν θα ενημερωθείτε με νεότερη Ανακοίνωση