8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αθήνα 8 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η 8η Μαρτίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Καθιερώθηκε στη μνήμη των δολοφονημένων εργατριών υφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που έπεσαν θύματα άγριας ς, όταν εξεγέρθηκαν στις 8 Μαρτίου 1857 διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα. Είναι ημέρα αγώνα της γυναίκας για την ισότιμη συμμετοχή της, μαζί με τον άνδρα, στην κοινωνική δράση για ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Πάνω από ενάμιση αιώνα από τότε, η θέση της γυναίκας απέχει από το να είναι ισότιμη με του άνδρα.

Σήμερα, δικαιώματα που κερδήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες χάνονται ή κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, εκεί όπου διατηρούνται ακόμη: η αναγνώριση της μητρότητας, η άδεια κύησης, οι δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες πριν και μετά τον τοκετό, η συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια, η σύνταξη της αγρότισσας. Η λειτουργία δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλες τις οικογένειες, η στήριξη με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα των πολύτεκνων οικογενειών (μείωση φόρων κ.τ.λ.), η δωρεάν παροχή βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένα μέλη κ.α., αποτελούν στόχους αγωνιστικών διεκδικήσεων.
Μόνον με την εφαρμογή των μέτρων αυτών  μπορούν οι γυναίκες να έχουν χρόνο να εργασθούν ισότιμα με τους άντρες αλλά και να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική ζωή.

Τα φαινόμενα που καταγγέλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για ανάρμοστη συμπεριφορά, βία και κακοποίηση, που φθάνει στο βιασμό, σε χώρους εργασίας, αφορούν κυρίως γυναίκες. Υπάρχει βαθύτερη κοινωνική και οικονομική βάση στην οποία πατά ο ακραίος ατομισμός, η βία ακόμη και η σεξουαλική κακοποίηση από μέρους του οικονομικά ή κοινωνικά «ισχυρού».

Το θάρρος, η αντοχή, η απόκρουση τέτοιων φαινομένων μπορούν να στηριχθούν μόνο στην , συλλογικότητα, συναδελφικότητα.

Σήμερα οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της ς του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το συνδικάτα απαιτούν την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Κορλός Αλέξανδρος Μερσινιάς