5 Ιούνη – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5 Ιούνη –

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Κάθε 5η Ιουνίου από το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει το περιβάλλον, την ίδια μας τη φύση, την μία και μόνη πατρίδα πέρα από εθνικότητα, εθνότητα και θρησκεία, έχοντας καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια ημέρα που πρέπει να αφορά όλους.

Η Γη είναι εδώ πριν από εμάς, θα είναι μετά από εμάς και θα φιλοξενήσει και τις επόμενες γενιές αν είμαστε “σωστοί” απέναντί της και διατηρήσουμε την ομορφιά της. Αν όχι, οι άνθρωποι θα γίνουμε αυτό που έχουμε δημιουργήσει με την αδυναμία μας να ορίσουμε τον πολιτισμό μπροστά από το ιδιωτικό όφελος: ένα ακόμη είδος προς εξαφάνιση που δεν θα μπορέσει ποτέ να ανατρέψει την καταδίκη του.

Κανείς, κανένα κράτος ή λαός, δεν μπορεί να επιβάλλει αποκλειστικά τη δική του κατανόηση για τον πλανήτη. Αυτό είναι το πανανθρώπινο μήνυμα που δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις ανησυχίες για την του νερού παγκοσμίως καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διαρροϊκές ασθένειες απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων. Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει, κάθε στιγμή χωρίς σταματημό, δολοφονεί εμάς, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους πόρους, τον πλανήτη και τα πάντα που μας κάνουν ό,τι είμαστε. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι καύσωνες που στην Αθήνα του 1987 κόστισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους, μικρό τίμημα μπροστά σε όσους θανάτους ακολούθησαν ή προηγήθηκαν χωρίς να το είχαμε υπολογίσει, όλα είναι ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και ταπεινότητα και κυρίως με ευθύνη.

Φέτος ευελπιστούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα αποτελέσει αφετηρία έντονου προβληματισμού αλλά και υιοθέτησης μιας νέας αντίληψης για την προστασία του, με τη συμβολή όλων μας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου παρόντος και ενός ακόμη καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜ.Ε.  Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος
Σινιώρης Γιώργος

Ο Γεν. Γραμματέας
Κιόσης Χρήστος


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF