Παγκόσμια Ημέρα του Νερού 2021 – Το νερό είναι η πηγή ζωής, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία. Εν μέσω κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της κυβερνητικής διαχείρισής της καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να καταστεί ευκολότερη η κυβερνητική προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει το ΕΥΣ μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή της νεοφιλελεύθερης λογικής για το κοινό αγαθό του νερού.

Σήμερα  που τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα θέμα της «αξίας του νερού». Η αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος με οικονομικά κριτήρια είναι ένα φαινόμενο που στην εποχή μας παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις και τώρα φθάνει στην αποκορύφωσή του με την είσοδο στο χρηματιστήριο του νερού, του πιο σημαντικού αγαθού για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

Δεδομένου όμως ότι το νερό είναι η πηγή ζωής, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ως χρηματοοικονομικό προϊόν ή ως αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με αφορμή και την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μαζί με την κοινωνία και τους φορείς της απαιτούμε:

Η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει περάσει σε αποκλειστικό δημόσιο έλεγχο με μοναδικό σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πολιτών, που θα χρησιμοποιεί τα οικονομικά της πλεονάσματα αποκλειστικά για επενδύσεις σε υποδομές και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της.  Δε θα επιτρέψουμε την παραχώρηση του ΕΥΣ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Κορλός Αλέξανδρος Μερσινιάς