25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Αν και η βία συνολικά αποτελεί ένα φαινόμενο με το οποίο μπορούμε να έρθουμε όλοι και όλες αντιμέτωποι/-ες, η έμφυλη βία, δηλαδή κάθε διάκριση ή βλαπτική συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον κάποιου ατόμου εξαιτίας του φύλου του, πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βία οποιασδήποτε μορφής (συντροφική και ενδο-οικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.λπ.), ενώ αποτελούν και δυσανάλογα μεγάλο τμήμα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων (π.χ. μετανάστριες, μονογονείς, γυναίκες στα όρια της φτώχειας κ.λπ.). Οι πολλαπλές αυτές διακρίσεις αναμφισβήτητα συνιστούν έκφανση των ιστορικά υφισταμένων ανισοτήτων και αντανακλούν τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα θέματα βίας κατά των γυναικών και τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το παρελθόν, πολλά προβλήματα εξακολουθούν να εμφανίζονται οξυμένα, ιδίως στη σύγχρονη τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ε.ΥΔ.Α.Π., με αφορμή την ημέρα αυτή, τονίζει την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Καλούμε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έμφυλης βίας τόσο προληπτικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και κατασταλτικά με αυστηρότερες ποινές προς τους θύτες.

Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε το σεβασμό της γυναίκας και την προστασία των δικαιωμάτων της.

Γραφείο Τύπου ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF